انیشتین ای دیگر ولی این بار از ایران مهد علم و ادب

نام خداوند جان آفرین                    حكیم سخن در زبان آفرین

بنام خداوند جان و خرد                     كزین برتر اندیشه برنگذرد

انیشتینی دیگر اما این بار از ایران

درود بیكران بر ایرانیانی كه در دنیا با ارائه هوش و استعداد خدادادیشان ثابت می كنند كه ایرانیان ریشه ای كهن در علم و معرفت داشته اند و ایران خاستگاه علم و فن در تاریخ باستان بوده است و اگر شرایط و فرصتها برای آنها فراهم شود ، مجدداً خواهند توانست ایران را به جهانانیان ثابت كنند كه بر خلاف آنچه در تصوراتشان نقش بسته ، ایرانیان جزو باهوش ترین انسانهای روی زمین هستند . همچنانكه هم اكنون بزرگترین مغزهای علمی دنیا در تمام رشته ها ایرانیانند . وصد افسوس كه هموطنان دیگری هم یافت می شوند كه نام و یاد ایرانی را در اذهان جهانیان بگونه ای دیگر رقم می زنند .


نیما حامد ارکانی ایرانی است که سنی در حدود 30 سال دارد، او مدرک لیسانس خود را در رشته ریاضی و فیزیک در سال 1993 از دانشگاه تورنتو و پس از آن دکترایش را در سال 1997 از دانشگاه برکلی کالیفرنیا دریافت کرده است. نیما حامد ارکانی پس از آن در مبحث فیزیكی شتابدهنده خطی دانشگاه استنفرد كالیفرنیا فعالیت عملی و تحقیقاتی و تدریس خود را شروع نمود.

وی در سال 1999 به عنوان استاد دانشگاه برکلی مشغول به کار شد. در سال 2002 پس از یکسال ملاقات با استادان دانشگاه هاروارد به مقام استادی در دانشگاه هاروارد رسید و کمی بعد از آن به مقام استادی در تحصیلات پیشرفته در دانشگاه پرینستون نائل گشت . این مقام از سال 1933 تا سال 1955 (زمان مرگ انیشتین) در دست انیشتن بوده که هم اکنون نزد دکتر ارکانی است.

در سال گذشته نیز بارها مهمان انستتیو علوم طبیعی بوده است . Peter goddarg مدیر انستتیو علوم طبیعی در این مورد گفته است : ما با دکتر ارکانی تماس گرفته تا او به جمع استادان ما بپیوندد و او نیز موافقت کرده است . به گفته وی دكتر اركانی یک تصویر ذهنی و یک درک عمیق از ظواهر تئوری های مدرن دارد و قرار است نقش یک رهبر را در آزمایش در مبحث LHC داشته باشد. پرفسور Nathan seibery عضو انستتیو علوم طبیعی نیز در اینمورد چنین گفته است : درک عمیق او از فیزیک و خلاقیت قابل توجه وی باعث پیشرفت انستتیو خواهد شد.

دکتر ارکانی هم اکنون در زمینه فیزیک ذرات، نامی برای خود دست و پا کرده و قرار است نظریه انقلابی او ( در زمینه عملکرد جهان ) اواخر امسال تست شود . این آزمایش در ( LHC (larg hadron collider که مهمترین و بزرگترین شتابدهنده ذرات در دنیا می باشد ، انجام خواهد شد. این شتابدهنده در سوئیس قرار دارد و در ماه می سال 2008 افتتاح گردیده است . (US/LHC ) این شتابدهنده در ماه آگوست یا سپتامبر سال جاری شروع به کار می کند.

LHC (larg hadron collider تونلی دایره ای شکل است كه طولی برابر 17 مایل (20.8 کیلومتر) دارد. هزینه ساخت این دستگاه عظیم در حدود 5 تا 10 بیلیون دلار شده است.

دکتر نیما حامد ارکانی ( رهبر فیزیکدانان نظری ) افکار دانشمندان را در مورد فضا و زمان باز کرده و به گفته وی جهان حد اقل 11 بعد دارد . این نظریه انقلابی را در فیزیک بوجود خواهد آورد. در تئوری ابر ریسمان و یا به اختصار ریسمان، تلاش بر این بوده که توضیح دهد ذرات کوچکترین حالت در این جهان نیستند بلکه حلقه هایی هستند که دارای نوسان می باشند و این حلقه ها ریسمان نامیده می شوند و کوچک ترین اجزای ماده می باشند. در این نظریه؛ ریسمان در 11 بعد نوسان می کند و بر خلاف آنچه كه در علم فیزیك تا كنون به اثبات رسیده که تمام اجزاء تشكیل دهنده دنیای بیكران دارای 3 بعد مکان و یک بعد زمان هستند . بیشتر مدلها در این تئوری حداقل 7 بعد دیگر را نشان می دهد که برای انسان قابل درک نیست.

دکتر ارکانی با فیزیکدانانی به نام Dimopoulos و Dvail پیشنهاد کردند که بعضی از این ابعاد بزرگتر از حدی است که قبلا تصور می شد و این مدل (Arkani-Dvail-Dimopoulos) نام دارد . متاسفانه این ابعاد قابل مشاهده نمی باشند، زیرا گرانش تنها نیروی است که بر آنها احاطه دارد.

مخالفت بعضی ها با این تئوری به این دلیل است که نمی توان آن را آزمایش كرد. برای مثال، اگر شما در ماشین خود نشسته باشید و دستگاه GPS شما روشن باشد، شما می توانید سرعت و مکان دقیق خود را در یک لحظه بدانید. ولی این کار در دنیای ذرات غیر ممکن است و شما نمی توانید سرعت و مکان یک جسم را در یک لحظه بگویید.
ارکانی و دیگران بر این باورند که ( LHC (larg hadron collider قادر است در جواب دادن به این سوال کمک کند. اگر تئوری او تایید شود ، این اولین پیشرفت در زمینه فیزیک ذرات و تصورات ما در مورد فضا و زمان اطرافمان از زمان انقلاب انیشتین در این رشته تا به امروز می باشد.

دكتر نیما حامد ارکانی تا كنون جوایزی بشرح زیر دریافت کرده است :

در سال 2005 جایزه فی بتا کاپا از دانشگاه هاروارد.

در سال 2003 کسب مدال گریبو از انجمن فیزیک اروپا .

و کمک هزینه های متعددی در سالهای اخیر .




نظرات:




گزارش تخلف
بعدی